• Rue du Mexique

  Suhail Bulos

  From tales of surreptitious teenage romances in Jerusalem, to day-long curfews during the Lebanese civil war and a renegade rooster in Beirut.

 • Vanished

  Ahmed Masoud

  A fictional story set against the political unrest in Palestine, following a young boy trying to find his father.

 • Lovesong

  Afaf Zurayk

  An exquisite celebration of one of the deepest and strongest of human emotions.

 • Nostos

  Maath al-Alousi

  Despite the layer of a sweet sadness that is suspended over it, the city does not sleep at night...

 • Palestinian Embroidery Motifs

  Margarita Skinner

  The tradition of embroidery is one of the great art forms of village life in Palestine.

 • To Palestine with Love

  Najwa Kawar Farah

  Najwa Kawar Farah relates emotions of love and longing in this moving collection of poetry and paintings.

 • Jerusalemites

  Dr Hazem Zaki Nusseibeh

  As a senior politician and diplomat, the lure of Jerusalem, the city of his birth, remained strong.

 • Glafkos Clerides

  Niyazi Kizilyurek

  An intellectual journey in the modern political history of Cyprus.

 • Threads of Identity

  Widad Kamel Kawar

  A record of 50 years Kawar spent researching, collecting and preserving part of the Palestinian heritage.

 

In the Press

Find out what prominent press and media outlets have to say about our authors and publications. Browse through reviews in our 'in the press' library.

March 22, 2009

DANISH DAILY INFORMATION - 'Gazas omtumlede historier under lup'

Review in Danish:

 

BBC's tidligere korrespondent Gerald Butt har skrevet en samlet fortælling om Gaza, som strækker sig fra Tuthmosis III til Israels seneste overgreb i vinteren 2008-09

 

Det lille palæstinensisk ejede forlag Rimal har været hurtige. Meget hurtige. Mindre end to måneder efter Israels seneste krig mod Gaza, havde forlaget sendt en ny og opdateret udgave af Gerald Butts monografi om Gazas omtumlede historie på gaden. Bogen udkom første gang i 1995 og fik nogen opmærksomhed ved udgivelsen. Og det er da også interessant at få sat Gaza i perspektiv. Som bogens titel indikerer, har Gaza gennem historien fungeret som en skillevej, forskellige imperiale hære skulle krydse for at opnå et højere mål. Byen har i lange perioder blomstret på grund af den strategiske placering mellem Egypten og Syrien, men også på grund af karavanehandlen gennem den arabiske ørken. Butt forsøger at fortælle hele historien - fra de egyptiske faraoer til dagens israelske besættelse - på omkring 250 sider.

 

Plads i historien

Han er i stand til at give læseren en god fornemmelse af Gazas lange og fascinerede historie. Butts hovedpointe kommer klart igennem: Gaza har gennem årtusinder været en central og til tider blomstrende by på grund af sin strategiske beliggenhed, og denne position har først ændret sig i anden halvdel af det 20. århundrede. I dag er Gaza et isoleret område - af mange omtalt som verdens største friluftsfængsel - som de fleste nok helst så udvasket i havet. Det er en by, som i modsætning til mange andre mellemøstlige byer ikke byder på store monumenter, som vidner om en historisk mættet fortid. Også derfor er Butts bog væsentlig. Gaza får sin historiske plads.

Bogen indeholder 15 korte kapitler, der hver især fokusere på en bestemt historisk periode. Da Butt dækker mere end 3.000 års historie er bogen i perioder skæmmet af tætte historiske opremsninger i ét væk. Først når forfatteren kommer frem til tiden under Byzans begynder der at falde en smule ro på fortællingens tempo. Butt er på udmærket vis i stand til at beskrive overgangen fra byzans til muslimsk kontrol og er ligeledes i stand til at kæde de væsentligste udviklinger sammen i gode overgange. Efter en kort beskrivelse af, hvorledes de islamiske hære fik kontrol med området, beskriver forfatteren udfordringen fra korsfarerne. Denne tid er særlig omtumlet for Gaza. I 1100-1200 tallet oplevede området således at være kontrolleret af korsfarerne, så af Saladins hære, hvorefter korsfarerne en kort overgang på ny kontrollerede regionen. Også mongolerne lagde vejen forbi, før området kom under mamlukkernes kontrol. Denne intense periode understreger, hvorledes Gaza og omegn ofte blev trampet ned af udefrakommende hære med et højere mål.

 

Udslettet

Bogens bedste kapitel har fokus på regionen under Første Verdenskrig. Butts beskrivelser understreger med al tydelighed, at Gaza på dette tidspunkt fortsat var en korsvejsby, som skulle indtages - uanset prisen - men at Gaza i sig selv ikke var målet. Den britiske hær måtte angribe byen hele tre gange, før det lykkedes at indtage den. Omkring 4.000 britiske soldater måtte lade livet i kampen for at indtage Gaza, og store dele af byen blev lagt i ruiner, som en konsekvens af de hårde slag, der udspillede sig i 1917. Det er i høj grad disse slag, som er årsag til, at der stort set ikke længere findes håndgribelige beviser for Gazas store historiske fortid. Tiden efter 1948 behandles også, men i forhold til de mange fremstillinger om emnet er det kun lidt nyt, Butt kan byde på. Det er klart, at det er efter Israels etablering i 1948, at Gazas rolle som eftertragtet og strategisk vigtigt område for alvor stopper. Gaza bliver en udørk.

 

Udviklingsprocesser

Gennem bogen gør forfatteren fin brug af samtidige skildringer af Gazas politiske og økonomiske position. I kraft af disse og Butts udmærkede evne til at inddrage sit indgående kendskab til det moderne Gaza gøres bogen nærværende. Bogen er krydret med seks sider med fotos. De er klart interessante og giver et fint billede af Gaza i begyndelsen af det 20. århundrede. Især et billede af et fint strandhotel med parasoller og lave terrasser vil måske overraske. Gaza var i 1950'erne en del af det sekulære Mellemøsten, hvor der blev festet, drukket alkohol, og hvor kvinderne uden problemer hoppede i middelhavets blå bølger i små bikinier. Det er langt fra nutidens, forarmede og desperate befolkning, der - som forfatteren afslutter med at konkludere - givetvis ikke har haft det meget værre - og har haft mindre håb - gennem de seneste 3.000 års historie. Bogen giver ikke alene et udmærket billede af Gaza omtumlede historie, men også af Mellemøstens mest centrale udviklingsprocesser gennem tre årtusinder. Den er god at blive klog af for den ikke allerede indviede, men historieinteresserede læser.

 

Review by Michael Irving Jensen
Danish Daily Information

Life at the Crossroads
Download our Rimal catalogue or order a print edition.
Enter our Rimal Children's Book Award competition and get published.
Back to Top

PO Box 57017
3311, Limassol
Cyprus
Tel: +(357) 25 580029
Fax: +(357) 25 580039
Email: info@rimalbooks.com

© 2017 Rimal Publications. All Rights Reserved. | Design & Development by Element C2