Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: DANISH DAILY INFORMATION

DANISH DAILY INFORMATION

DANISH DAILY INFORMATION

'Gazas omtumlede historier under lup'

BBC's tidligere korrespondent Gerald Butt har skrevet en samlet fortælling om Gaza, som strækker sig fra Tuthmosis III til Israels seneste overgreb i vinteren 2008-09

 

Det lille palæstinensisk ejede forlag Rimal har været hurtige. Meget hurtige. Mindre end to måneder efter Israels seneste krig mod Gaza, havde forlaget sendt en ny og opdateret udgave af Gerald Butts monografi om Gazas omtumlede historie på gaden. Bogen udkom første gang i 1995 og fik nogen opmærksomhed ved udgivelsen. Og det er da også interessant at få sat Gaza i perspektiv. Som bogens titel indikerer, har Gaza gennem historien fungeret som en skillevej, forskellige imperiale hære skulle krydse for at opnå et højere mål. Byen har i lange perioder blomstret på grund af den strategiske placering mellem Egypten og Syrien, men også på grund af karavanehandlen gennem den arabiske ørken. Butt forsøger at fortælle hele historien - fra de egyptiske faraoer til dagens israelske besættelse - på omkring 250 sider.

 

Plads i historien

Han er i stand til at give læseren en god fornemmelse af Gazas lange og fascinerede historie. Butts hovedpointe kommer klart igennem: Gaza har gennem årtusinder været en central og til tider blomstrende by på grund af sin strategiske beliggenhed, og denne position har først ændret sig i anden halvdel af det 20. århundrede. I dag er Gaza et isoleret område - af mange omtalt som verdens største friluftsfængsel - som de fleste nok helst så udvasket i havet. Det er en by, som i modsætning til mange andre mellemøstlige byer ikke byder på store monumenter, som vidner om en historisk mættet fortid. Også derfor er Butts bog væsentlig. Gaza får sin historiske plads.

Bogen indeholder 15 korte kapitler, der hver især fokusere på en bestemt historisk periode. Da Butt dækker mere end 3.000 års historie er bogen i perioder skæmmet af tætte historiske opremsninger i ét væk. Først når forfatteren kommer frem til tiden under Byzans begynder der at falde en smule ro på fortællingens tempo. Butt er på udmærket vis i stand til at beskrive overgangen fra byzans til muslimsk kontrol og er ligeledes i stand til at kæde de væsentligste udviklinger sammen i gode overgange. Efter en kort beskrivelse af, hvorledes de islamiske hære fik kontrol med området, beskriver forfatteren udfordringen fra korsfarerne. Denne tid er særlig omtumlet for Gaza. I 1100-1200 tallet oplevede området således at være kontrolleret af korsfarerne, så af Saladins hære, hvorefter korsfarerne en kort overgang på ny kontrollerede regionen. Også mongolerne lagde vejen forbi, før området kom under mamlukkernes kontrol. Denne intense periode understreger, hvorledes Gaza og omegn ofte blev trampet ned af udefrakommende hære med et højere mål.

 

Udslettet

Bogens bedste kapitel har fokus på regionen under Første Verdenskrig. Butts beskrivelser understreger med al tydelighed, at Gaza på dette tidspunkt fortsat var en korsvejsby, som skulle indtages - uanset prisen - men at Gaza i sig selv ikke var målet. Den britiske hær måtte angribe byen hele tre gange, før det lykkedes at indtage den. Omkring 4.000 britiske soldater måtte lade livet i kampen for at indtage Gaza, og store dele af byen blev lagt i ruiner, som en konsekvens af de hårde slag, der udspillede sig i 1917. Det er i høj grad disse slag, som er årsag til, at der stort set ikke længere findes håndgribelige beviser for Gazas store historiske fortid. Tiden efter 1948 behandles også, men i forhold til de mange fremstillinger om emnet er det kun lidt nyt, Butt kan byde på. Det er klart, at det er efter Israels etablering i 1948, at Gazas rolle som eftertragtet og strategisk vigtigt område for alvor stopper. Gaza bliver en udørk.

 

Udviklingsprocesser

Gennem bogen gør forfatteren fin brug af samtidige skildringer af Gazas politiske og økonomiske position. I kraft af disse og Butts udmærkede evne til at inddrage sit indgående kendskab til det moderne Gaza gøres bogen nærværende. Bogen er krydret med seks sider med fotos. De er klart interessante og giver et fint billede af Gaza i begyndelsen af det 20. århundrede. Især et billede af et fint strandhotel med parasoller og lave terrasser vil måske overraske. Gaza var i 1950'erne en del af det sekulære Mellemøsten, hvor der blev festet, drukket alkohol, og hvor kvinderne uden problemer hoppede i middelhavets blå bølger i små bikinier. Det er langt fra nutidens, forarmede og desperate befolkning, der - som forfatteren afslutter med at konkludere - givetvis ikke har haft det meget værre - og har haft mindre håb - gennem de seneste 3.000 års historie. Bogen giver ikke alene et udmærket billede af Gaza omtumlede historie, men også af Mellemøstens mest centrale udviklingsprocesser gennem tre årtusinder. Den er god at blive klog af for den ikke allerede indviede, men historieinteresserede læser.

 

Review by Michael Irving Jensen
Danish Daily Information

Read more

GULF TODAY
Jerusalemites

GULF TODAY

Life at the Crossroads & Jerusalemites   Two books on Palestine published this month by Rimal Publications, based in Nicosia, are on display at the Abu Dhabi book fair which opened on Tuesday ...

Read more
GCS INFO
Life at the Crossroads

GCS INFO

Life as a Palestinian Ms Nora Shawwa came to talk to us this term about life as a Palestinian, a life full of hardships that most of us would have never imagined. Palestinians could be described a...

Read more